SAKK

2014. augusztus 28-tól tehetségfejlesztő sakk Referencia Iskola lettünk!
2018. november 05-től Kiemelt Referencia Iskola vagyunk!

Stelénné Sárközi Edit
 a Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda mesterpedagógusának, a TASAKk megálmodójának hivatalos weboldala.

„A sakkjáték nem puszta időtöltés, hanem ébresztője és kiteljesítője a szellem több értékes tulajdonságának, előkészítő az életre. Az élet is egy neme a sakkjátéknak, ahol pontokat gyűjtünk, és ezekért riválisok versenyeznek velünk.”

2021-2022. TANÉV

 

Kezdete: szeptember 30, csütörtök (és innentől minden hét csütörtök).

Helye: III/3-as terem

Sakkoktató: Sipos Árpád

 

Beosztás

 

2. évfolyam (2.b – 2.c)13:35-14:20
3.-4. évfolyam (3.a – 3.b – 4.b – 4.c)14:25-15:10
2. évfolyam (2.b – 2.c)15:25-16:10

 

SAKK – Széchenyi

Augusztus 31-én rendezték meg az 1. vajai Rákóczi sakkversenyt. Iskolánkat hét tanuló képviselte: Papp Regina, Habarics Máté, Szántó Dávid, Balogh Richárd, Habarics Balázs, Tóth Ákos, Vincze Zalán.

A jól szervezett, színvonalas verseny vendége Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női sakkozója volt. A rendezvény zárásaként a legjobb helyezést elérőkkel és meghívott vendégekkel szimultánt játszott. Hatalmas élmény volt minden résztvevő számára.

Iskolánk tanulói közül, Papp Regina 8.a osztályos tanuló az U14-es korcsoportban 2. helyezést ért el. Tóth Ákos 3.a osztályos tanuló korcsoportjában 7. helyezett lett. Mindkettőjüknek gratulálunk a szép eredményhez, a többieknek a kitartáshoz.

Stelénné Sárközi Edit

 

SAKKPALOTA – Szakmai program a Széchenyiben

A társintézmények pedagógusai egyházmegyei kezdeményezésre szakmai programon vettek részt október 17-én iskolánkban. A résztvevők a sakk, mint oktatási eszköz, alkalmazási lehetőségeivel ismerkedtek meg matematika és angol órán. Az órákat Pállné Kiss Andrea és Stelénné Sárközi Edit tanítók tartották. A rendezvényt intézményünk igazgatója, Dienes Béla nyitotta meg. Köszöntötte a vendégeket, bemutatta az iskolát, és beszélt az iskolában folyó Sakkpalota programról. A bemutató órák megtartása után szakmai tanácskozáson vitatták meg a látottakat a kollegák. Tartalmas, jó szervezésű, lebonyolítású rendezvény valósult meg, melyen Molnár Katalin EKIF főigazgató is részt vett.
Stelénné Sárközi Edit – Szakmai Vezető

2018. november 8-án került megrendezésre iskolánkban a „Jó gyakorlat” átadása elnevezésű szakmai program. Iskolánk a Polgár Judit Sakkalapítvány Referencia Iskolája és az Észak- Keleti Régió Sakkos Szakmai Munkaközösség tagja. A rendezvény célja: a Sakkpalota program népszerűsítése volt. 10 iskolából 30 vendég vett részt a rendezvényen, akik a bemutató órákon keresztül betekintést nyerhettek a program gyakorlati alkalmazásába. A bemutató órákat tartották: Jekliné Bauman Anita angol, Farkas Győzőné magyar nyelv és irodalom, Stelénné Sárközi Edit matematika, Csányi Diána-Molnár Istvánné testnevelés tantárgyakból. A program zárásaként került sor a Kiemelt Referencia Iskola cím átadására. A címet Udvarhelyi Attila, a Polgár Judit Sakkalapítvány Kuratóriumának elnöke adta át.

A módszerben nagyon lényeges szempont, hogy nem a sakkjáték, hanem a sakk, mint szabályrendszer kerül be a tanításba és válik oktatási eszközzé. Tehát a sakk a tananyag feldolgozásának hátterét adja. A sakktáblával, a bábok segítségével a lelkesedést hosszabb ideig fenn lehet tartani. Így a gyerekek motiváltak, érdeklődőek, a tanulás öröm számukra. A sakktábla bejárásával megismerik a sor, vonal, átló fogalmát, amely az olvasáshoz, íráshoz szükséges képességek gyorsabb fejlődését eredményezi. Az ismeretszerzés tapasztalat útján történik, ezáltal emlékezetük tartósabbá tehető. A megfogható bábok kedvenccé válnak, egyfajta kötődés van a gyerekek és a bábok között. A mozgásos játékok a személyiség fejlődését segítik elő, míg a képességfejlesztő feladatok által a gondolkodás, az emlékezet, a figyelem fejlődik. A program egyaránt támogatja a tehetséggondozást és a lassabban haladó tanulók felzárkóztatását.