Iskolánk története

Iskolánk története

A mátészalkai Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola története több mint egy évszázados múltra tekint vissza. 1906-ban már állt az a régi épületrész, amelyben a Polgári Fiúiskola kezdte meg működését szeptember 1-jén. 1909-ben az iskola II. Rákóczi Ferenc nevét vette fel. 1923-tól Magyar Királyi Állami Polgári Fiú-és Lányiskola működött ugyanitt tovább.

1948-ban az államosítással egyidejűleg új nevet is kapott az intézmény. A hajdani tanítvány, Zalka Máté neve került a homlokzatra. 1960-ban indult haladó új kezdeményezésként a tagozatos ének-zene oktatás. A mai nagyszülők és szülők közül sokan emlékeznek a zalkás évekre, a zene tagozat működésére, a remek kórus és színjátszó munkára, a nagyformátumú pedagógusokra. Kalavé Antalné, dr. Kovácsné Szondi Enikő, Szabó Tiborné Ági néni személyisége, szakmai elhivatottsága meghatározta ezeknek az éveknek a művészeti tevékenységeit.

1991-ben az iskola a legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét vette fel.
1999-ben új kezdeményezésként bevezetésre került a német nemzetiségi nyelvoktatás, amely 2005 szeptemberében tovább bővült a német kétnyelvű nemzetiségi oktatási formával.

2011. szeptember 1-jétől az oktatási profilban nem, viszont a fenntartó és ezzel együtt az iskola szellemiségében változás következett be. Az új fenntartó Mátészalka Város Önkormányzata helyett a Debrecen – Nyíregyházi Egyházmegye lett főtisztelendő Bosák Nándor püspök úr vezetésével. Az intézmény új neve ma már: Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola. Jelenleg az intézmény katolikus egyházi iskolaként működik.