Zarándoklat az Áldó Krisztus szoborhoz

Szakmai beszámoló közzététele

Pályázó neve, címe: Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda

4700 Mátészalka Széchenyi u.7.

Intézményvezető: Dienes Béla László

Pályázat címe: Zarándoklat az Áldó Krisztus szoborhoz

Pályázati azonosító:  EKCP-KP-1-2022/1-00044

Pályázati támogatás összege: 100.000 ft vissza nem térítendő

A szakmai program alcíme: hit és természet. 

A hit

A gyerekek részt vettek életkoruknak megfelelő lelki elmélkedésen, amelyet iskolánk lelki vezetője tartott.  A lelki elmélkedés a szabadban volt, de a gyerekek figyelmét nem vonta el a környezet, fegyelmezetten hallgatták az Atyát. Ezt követően gyalogosan zarándokoltak az Áldó Krisztus szoborhoz ahol imádkoztak. Az egyik gyerek ismertette a szobor történetét:  Petró Attilának köszönhetjük a rendkívüli látványosságot, aki a tarcali Szent Teréz-kápolnában talált egyszer egy Áldó Jézust ábrázoló képet, az egyébként márvány- és kőfeldolgozással foglalkozó cégvezető ekkor határozta el, hogy megépítteti hazánk legnagyobb Jézus szobrát. Öt hatalmas gránitdarabból készítették el szobrászművészek a gigantikus alkotást, melyet Tarcal községnek adományozott készíttetője, azzal a feltétellel, hogy megfelelő, kulturált körülményeket teremtenek látogatásához.

2015 tavaszán Ternyák Csaba egri érsek szentelte föl a 8,5 méter magas, 50 tonna súlyú monumentális szobrot. Mindenkit lenyűgözött a szobor nagysága, szépsége.

 

A természet

A program a szobor mögött található tengerszem természeti adottságainak megtekintésével folytatódott.  A nem mindennapi látványt nyújtó szemet gyönyörködtető természeti adottságú bányató páratlan látványt, és természeti kincseket mutatott meg a gyerekeknek,, amelyet tanulmányaik során hasznosítani tudnak természetismeret illetve földrajz órán. 

A tó a forrásvizek által feltöltött, gyönyörű környezetű, türkizkék színű. A Nagy Kopasz vulkanikus eredetű andezitét a tavat övező függőleges sziklafalakban is megfigyelhetjük. A bányamunkák után visszamaradt gödröt ez esetben nem a talajvíz, hanem a csapadék és forrásvizek töltötték fel.

A gyermekek, és felnőtt kísérőik, különleges lelki feltöltődéssel, a közös imádkozás erejével, és az isten által teremtett világ rácsodálkozásával térhettek haza. Hálásan köszönjük az alapkezelő támogatását.

Mátészalka, 2023. január 29.

Dienes Béla László

intézmény vezető